Bejelentővédelem
12
perc
olvasási idő

Minden amit a Bejelentővédelmi törvényről tudnia kell

Dr. Simon Emese Júlia
Simonlegal
|
Ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő
Publikálás dátuma:
2024
.
September
.
25
.
A Bejelentővédelmi törvény alatt a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt értjük.

Mi is az a Bejelentővédelmi törvény (közismertebb nevén panasztörvény)?

A Bejelentővédelmi törvény alatt a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvényt értjük, amely az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1937 Irányelvének hazai végrehajtását szolgálja. A törvény értelmében azok a foglalkoztatók, akik 50 főnél több személyt foglalkoztatnak (foglalkoztatott alatt értjük a természetes személyeket, akik a foglalkoztató számára és annak irányítása alatt foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében, ellenérték fejében tevékenységet végeznek, ideértve a kölcsönzött munkavállalókat is), kötelesek belső visszaélés-bejelentési rendszert létrehozni és működtetni. A törvény számos fontos elvárást megfogalmaz a belső visszaélés-bejelentési rendszerekkel kapcsolatban, illetve előírja, hogy a potenciális bejelentők számára világos és könnyen közérthető tájékoztatást kell adni a rendszer működéséről. A törvény fontos elemét képezik továbbá a visszaéléseket bejelentő személyek védelme érdekében meghozott szigorú előírások, amelyekkel a jogszabály biztosítani kívánja, hogy a bejelentőket ne érhesse munkajogi és egyéb hátrány a bejelentések megtétele miatt. 

Miért előnyös a hatékony visszaélés-bejelentési rendszer a cégek számára, azon felül, hogy teljesítik a jogszabályi kötelezettségüket?

Egy hatékony és biztonságos rendszer arra ösztönzi a bejelentést fontolgató személyeket, hogy elsőként a cég belső bejelentési csatornáit vegyék igénybe, és ne a hatóságoknál indítsanak eljárásokat a cég ellen. Ha olyan bejelentési csatornák állnak a bejelentő személyek rendelkezésére, amelyekben a bejelentők megbíznak és amelyek hatékonyan működnek, akkor általánosságban elmondható, hogy a bejelentő személyek szívesebben folyamodnak a belső csatornákhoz. Ez különösen akkor igaz, ha a bejelentő személy úgy véli, hogy a jogsértést hatékonyan lehet kezelni az érintett szervezeten belül akár teljesen anonim módon is, és nem áll fenn a lelepleződés vagy megtorlás kockázata. A jól működő rendszer a cégvezetők és tulajdonosok számára is hasznos, annak segítségével ugyanis fontos információkhoz juthatnak a vállalkozás működését érintő problémákról, kockázatokról. Megfelelő és gyors intézkedések révén a vállalkozás jelentős jogi kockázatokat tud elhárítani és bizonyos esetekben felesleges kiadásokat is meg tud spórolni pusztán abból adódóan is, hogy átszervezi a folyamatait, átalakítja személyi állományát, további ellenőrzéseket iktat be, stb. Ebből adódóan egy visszaélés-bejelentési rendszer megfelelő működtetése a kiadások csökkentésével, vállalkozás költségeinek optimalizálásával is járhat. 

Kinek kötelező visszaélés-bejelentési rendszert létrehoznia?

A Bejelentővédelmi törvény alapján legalább 50 fő foglalkoztatotti létszám esetén minden vállalat köteles belső-visszaélési rendszer működtetésére. Foglalkoztatott alatt értjük a természetes személyeket, akik a foglalkoztató számára és annak irányítása alatt foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében, ellenérték fejében tevékenységet végeznek. Fontos, hogy a kölcsönzött munkavállalókat is hozzá kell számítani a foglalkoztatotti létszámhoz. Egyéb, a törvényben meghatározott speciális tevékenységet végző vállalkozások (többek között hitelintézetek, pénzügyi szolgáltatók, könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók, ügyvédi irodák, ingatlanügyletekkel kapcsolatos tevékenységet végző cégek, olaj- és gázipari cégek) esetében létszámtól függetlenül kötelező visszaélés-bejelentési rendszer működtetése.

Mely 50 fő alatti cégek számára kötelező visszaélés-bejelentési rendszert létrehozniuk?

Bizonyos esetekben akkor is kötelező a bejelentési rendszer működtetése, ha a foglalkoztatottak létszáma nem éri el az 50 főt. A Bejelentővédelmi törvény ezt a felsorolást nem tartalmazza, a lista a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (ismert rövidítése: Pmt.) 1. § (1) és (1a) bekezdésében található meg. Ide tartoznak többek között a hitelintézetek, pénzügyi szolgáltatók, könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók, ügyvédi irodák, ingatlanügyletekkel kapcsolatos tevékenységet végző cégek, olaj- és gázipari cégek.

Mióta van hatályban a Bejelentővédelmi törvény?

A Bejelentővédelmi törvény 2023. július 24-én lépett hatályba és a 250 főt vagy annál több személyt foglalkoztató cégek számára azonnal, a törvény hatályba lépésének napjától kezdve alkalmazandóvá vált. A 250 főnél kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozások számára a jogszabály türelmi időt határozott meg: a jogszabály 2023. december 17-től alkalmazandó az 50 és 249 fő közötti foglalkoztatotti létszámmal rendelkező szervezetek esetében.

Mi történik, ha a cégem (illetve bármely egyéb foglalkoztató) nem felel meg a Bejelentővédelmi törvény előírásainak?

A Bejelentővédelmi törvény betartásának vizsgálatát a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság végzi, és amennyiben úgy ítéli meg, hogy a visszaélés-bejelentési rendszer nem felel meg a jogszabályban rögzített előírásoknak, szankcióként figyelmeztetést, illetve, amennyiben hatósági eljárás során tárja fel a szabálysértést, úgy kötelezheti a foglalkoztatót a jogszabálysértés megszüntetésére, illetve határozatban állapíthatja meg a jogszabálysértés tényét. A megfelelő visszaélés-bejelentési rendszer igazolása jelentőséggel bírhat számos egyéb területen is, pl. az ESG jogszabályi megfelelőség kapcsán, illetve beszállítói minősítés és vevői minősítő auditokkal összefüggésben. Az adatbiztonsági szempontból aggályos, vagy a GDPR alapelvi szintű elvárásait (pl. célhoz kötöttség elve, adattakarékosság elve, korlátozott tárolhatóság, integritás és bizalmas jelleg) nem teljesítő rendszerek és megoldások alkalmazása jelentős mértékű adatvédelmi bírságkockázattal jár. 

Hogyan kell tájékoztatni a potenciális bejelentőket a visszaélés-bejelentési rendszerről és mit kell tartalmaznia a tájékoztatásnak? 

Világos és könnyen hozzáférhető információt kell nyújtani a belső visszaélés-bejelentési rendszer működésére, a bejelentéssel kapcsolatos eljárásra, valamint a visszaélés-bejelentési rendszerekre és eljárásokra vonatkozóan is. Fontos, hogy nem csak a munkavállalók számára kell hozzáférhetővé tenni a tájékoztatást, ugyanis a vállalatnak tájékoztatási kötelezettsége van a többi potenciális bejelentő irányába is. Könnyen hozzáférhetőnek minősül a tájékoztatás, ha például azt a weblapján helyezi el a vállalkozás. A tájékoztatásnak nem csak a belső visszaélés-bejelentési rendszer működésére kell vonatkoznia, hanem annak ki kell terjednie az egyes állami szervek által létrehozott, elkülönített (azaz külső) visszaélés-bejelentési rendszerek működésére is. Nem szabad továbbá megfeledkezni a GDPR által elvárt adatkezelési tájékoztatásról sem. A Reportee csapata segít előállítani a jogszabálynak megfelelő tájékoztatásokat. 

Ki tehet bejelentést a visszaélésekkel kapcsolatban?

Bejelentést tehetnek a foglalkoztatottak, a vállalkozással szerződéses kapcsolatban álló egyéni vállalkozók és egyéni cégek, a vállalkozás tekintetében tulajdonosi részesedéssel rendelkező személyek, valamint a vállalkozás ügyviteli, ügyvezető, illetve felügyelő testületéhez tartozó személyek (ideértve, ha a szerződéses kapcsolat létesítésére vonatkozó eljárás megkezdődött, vagy a szerződéses jogviszony már megszűnt), a vállalkozásnál tevékenységet végző gyakornokok és önkéntesek. Ezen felül bejelentést tehetnek a vállalkozással szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók, alvállalkozók, beszállítók, és az ezek irányítása alatt dolgozó személyek. Ezek a személyek akkor is tehetnek bejelentést, ha még csak a jogviszony létesítésére irányuló eljárás van folyamatban, vagy ha a jogviszonyuk már megszűnt.

Mi lehet bejelentés tárgya a visszaélés-bejelentési rendszerben?

A Bejelentővédelmi törvény alapján bejelentés tehető valamennyi jogellenes, vagy jogellenesnek feltételezett cselekmény, illetve egyéb visszaélés kapcsán. Be lehet jelenteni például adatvédelmi jogsértéseket, kiberbiztonságot veszélyeztető jogsértéseket, feltételezett csalásokat, gazdasági korrupciót, adózási szabályok megsértését, versenyjogi jogsértéseket, feltételezett kartellmegállapodásokat, diszkriminációt, munkahelyi zaklatást stb. A termékbiztonság kapcsán a beszállítók kulcsszerepet játszhatnak a nem biztonságos termékekkel kapcsolatos esetleges tisztességtelen és tiltott gyártási, importálási és forgalmazási gyakorlat feltárásában. Érdekessége a magyar jogi szabályozásnak, hogy az sokkal bővebb körben teszi lehetővé a bejelentések megtételét, mint az Európai Uniós szabályozás. Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1937 Irányelve (2019. október 23.) ugyanis csak az uniós jog bizonyos területeinek megsértésével kapcsolatos bejelentésekre vonatkozik (pl. termékbiztonság, termékfelelősség, közlekedésbiztonság, környezetvédelem, fogyasztóvédelem, magánélet és személyes adatok védelme, kiberbiztonság, társasági adó). A bejelentések eltérő köre az egyik érv a sok közül, amiért a magyar vállalkozásoknak indokolt a cégcosport többi, külföldi cégétől elkülönült, önálló bejelentő rendszert létrehozni. 

Dr. Simon Emese Júlia
Simonlegal
|
Ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő