ESG
6
perc
olvasási idő

Mi az ESG szabályrendszer és mely vállalkozásoknak kötelező?

Dr. Simon Emese Júlia
Simonlegal
|
Ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő
Publikálás dátuma:
2024
.
September
.
25
.
Az ESG szabályrendszer célja, hogy a nagyvállalatok működése során nyomon kövesse a fenntarthatósági, környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatokat.

Mit jelent az ESG?

Az "ESG" rövidítés az "Environment, Social, Governance" kifejezésre utal, melyek a fenntarthatóság három fő területét jelölik. Az "Environment" a környezeti tényezőket takarja, a "Social" a társadalmi és emberi tényezőket, míg a "Governance" a vállalatirányítás kérdéseit érinti. Az ESG szabályrendszer célja az, hogy a nagyvállalatok működése során nyomon kövesse a szűken vett pénzügyi kockázatokon kívül eső fenntarthatósági, környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatokat. Magyarországon a 2023. évi CVIII. törvény (közismert neve szerint: ESG törvény) és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény tartalmazza az ESG körébe tartozó kötelezettségeket.

Kikre vonatkozik az ESG?

Az ESG olyan nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek esetén legalább kettő igaz a következő szempontokból: a vállalat mérlegfőösszege eléri a 10 milliárd forintot, az éves nettó árbevétele eléri a 20 milliárd forintot, az átlagosan foglalkoztatottak száma eléri a 250 főt. Eltérő szabályok vonatkoznak a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokra. Az ESG azokat a cégeket is érintheti, akik az ESG hatálya alá eső nagyvállalatok szerződéses partnerei, beszállítói, hiszen az ESG hatálya alá eső nagyvállalatok kötelesek átvilágítani a beszállítóikat a megadott fenntarthatósági szempontok szerint.

Mit értünk panaszkezelés alatt az ESG szabályozás szerint?

Az ESG megfelelés részeként az érintett vállalatoknak ki kell alakítaniuk egy belső vagy külső panaszkezelési rendszert, amely alkalmas arra, hogy azon keresztül bárki bejelentést tegyen társadalmi felelősségvállalási és környezeti kockázatokra, valamint társadalmi felelősségvállalással vagy környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettségek megsértésére vonatkozóan.Az ESG törvény értelmében panaszkezelési rendszerként a 2023. évi XXV. törvény szerinti belső visszaélés-bejelentési rendszer is használható.A panaszkezelési rendszert a vállalkozás működtetheti saját maga, vagy igénybe vehet külső, független szolgáltatót. Amennyiben belső panaszkezelési rendszer mellett dönt a vállalkozás, úgy a feladat ellátásra ki kell jelölni egy munkavállalót vagy belső szervezeti egységet, aki/amely ezen feladatkörében nem utasítható. A belső panaszkezelési rendszer működtetője a feladatkörébe tartozó ügyeket más szervezeti egységektől elkülönülten köteles ellátni.A Reportee mindkét esetre kínál megoldást. Belső rendszer felállítása esetén a Reportee segítségével vállalkozása könnyen és hatékonyan tudja kezelni az ESG tárgykörben tett bejelentéseket. Az ESG panaszkezelési rendszer egyszerű és gyors létrehozásával a Reportee leveszi az érintett cégek válláról a terhet ebben a kérdésben, így a vállalkozás több energiát tud fordítani az ESG adatszolgáltatási kötelezettség körébe eső további kötelezettségek teljesítésére. Amennyiben külső panaszkezelési rendszert kíván vállalkozása működtetni, szerződött szolgáltatóink e feladat ellátásában is tudnak segítséget nyújtani.

Mi lehet a bejelentés tárgya az ESG szabályozás hatálya alatt? 

Azon vállalkozásoknál, akik az ESG szabályozás hatálya alá tartoznak, bárki tehet bejelentést a társadalmi felelősségvállalási és környezeti kockázatokra, valamint társadalmi felelősségvállalással vagy környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettségek megsértésére vonatkozóan. 

Ki tehet bejelentést az ESG hatálya alá tartozó vállalkozások esetén a fenntarthatóság körébe tartozó  problémákról? 

Azon vállalkozásoknál, akik az ESG szabályozás hatálya alá tartoznak, bárki tehet bejelentést a társadalmi felelősségvállalási és környezeti kockázatokra, valamint társadalmi felelősségvállalással vagy környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettségek megsértésére vonatkozóan. 

Mi az az ESG-pontszám?

Az ESG-pontszám egy adott vállalatnak a fenntarthatósági kérdések kapcsán elért teljesítményét értékeli objektív szempontok alapján. ESG-pontszámot Magyarországon a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által akkreditált ESG minősítők jogosultak elkészíteni. Az ESG-pontszámok alapvető eszközt jelentenek a nagyvállalatok és befektetők részére is a potenciális beszállítók, illetve a cégek fenntarthatósági és etikai teljesítményének értékeléséhez. Külföldi tapasztatok alapján a pontszámok általában 0 és 100 között mozognak, az 50 alatti pontszámot viszonylag csekélynek, a 70 feletti értéket pedig jellemzően jó értékelést jelent. A panaszkezelési rendszer megléte és megfelelő működtetése segíti a magasabb ESG pontszám elérését, mivel a panaszkezelési rendszer létrehozása alapvető ESG kötelezettségnek minősül.

Milyen jogi támogatást kaphat vállalkozása a Reportee-n keresztül? 

A Reportee-n keresztül vállalkozása könnyen és hatékonyan juthat jogi segítséghez. Legyen szó akár egyedi kérdésről, akár a visszaélés-bejelentési rendszer bevezetéséről, vagy a bejelentővédelmi ügyvédi szolgáltatás keretében a visszaélés-bejelentési rendszer működtetéséről, ügyvéd kollégáink készséggel adnak egyedi ajánlatot vállalkozása számára. 

Dr. Simon Emese Júlia
Simonlegal
|
Ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő